Ние за пролетни диети все ви говорим, а вижте какво пак излиза изпод пръстите ни – рецепта за десерт с кадаиф.

Но не можахме да устоим на това сладко изкушение, неволно попадайки на забравена от детството ни рецепта.

Макар и далеч от сладкарниците на Истанбул, ще си припомним вкуса на сиропирания кадаиф с мек и пухкав крем.

Необходими продукти:

2 опаковки кадаиф
200 гр. натрошени на по-едро ядки /орехи или шамфъстък/

За сиропа:

1 л. вода
1 кг. захар
малко лимонов сок
1-2 ванилии

За кремчето:

1 л. прясно пляко
100 гр. грис
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии

Начин на приготвяне:

Първо пригответе сиропа като сварите водата със захарта, лимоновия сок и ванилията.

Охладете го леко и с него залейте предварително сложения в тенджера кадаиф. Оставете го настрана да попива сиропа за 1-2 часа.

Започнете с приготвянето на крема – кипнете млякото, добавете захарта и гриса. Бъркайте постоянно на слаб огън, докато се сгъсти. Накрая сложете и ванилиите.

Махнете за малко от огъня, добавете едно по едно яйцата, но задължително при непрекъснато бъркане.

Върнете обратно на огъня за около 5 минути и бъркайте без прекъсване.

Оставете крема да се охлади.

Половината от сиропирания кадаиф наредете на дъното на тавичка. Поръсете го с канела и натрошени ядки.

Отгоре разстелете крема, а върху него сложете и останалата част от кадаифа. Поръсете с остатъка от канелата и ядките.

Оставете десерта да стяга в хладилника за 1-2 часа.