неделя, 28 ноември 2010 г.

Ислим кебап/с агнешко месо/



Продукти:
3бр.-патладжани
2-3с.л.-брашно
300гр.-агнешко месо
1гл.-лук
1ск.-чесън
1бр.-червен пипер
черен пипер,чубрица,кимион,дафин.лист,черв.пипер
1ч.ч.-ориз
2 1/2ч.ч.-вода
сол

Режем патладжаните по дължина на филийки,осоляваме ги и оставяме да се отцеди горчивия сок.След това ги измиваме,подсушаваме,овалваме в брашно и изпържваме.Слагаме ги върху салфетка да се отцеди мазнината.
Отделно запържваме в тенджерата под налягане месото нарязано на ситни хапки.Към него прибавяме лука/ситно нарязан/,чесъна/ситно нарязан/,пиперката/ситно нарязана/ и подправките.Позапържваме за минута и слагаме около 1ч.ч.-вода.Затваряме капака на тенджерата и оставяме за около 40мин.-под налягане.След като е готово месото,ако все още е останала течност я изцеждаме.
Правим и ориза като го заливаме с водата,пробавяме му соли черен пипер и намаляме котлона на най-ниската степен и оставяме ориза да набъбне и остане на зрънца.
В по-дълбочка тавичка редим патладжаните като едната част да покрива дъното другата част страните на тавичката.Отгоре му слагаме месото и притискаме хубаво.Върху него слагаме и ориза и пак хубаво натискаме.Завиваме с краищата на патладжана повърхноста и отгоре изливаме останалата течност от варенето на месото.Ако не е останала може и да не се сложи никаква течност.Печем още около 15мин.във фурната и след като леко истине се обръща внимателно в сервизна чиния.Реже се на парчета и се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар