Дюнерът ( döner ) - широко разпространено ястие , за негова родина е доста трудно да се определи с точност от къде произлиза . Едни смятат , че родината му е Турция , за други дюнерът произлиза от Арабските страни , просто Турция спомага за разпространението му в Европа и Северна Америка , а трети дори преписват , че се създава във Германия от турски майстор готвачи . Доста е сложно да е определи точноста , но от общите факти всичко го свързва с Турция . Неговата съставна част , а именно месото е от агнешко , телешко ,
козе месо до пилешко . Дюнерът съществува в най различни видове и доста се е изменил в световен мащаб от самия оригинал . Дали от различни вкусове или просто от фантазиите на готвачите можем само да гадаем . Друга част е него е питката или палачинката според зависи , в коята се слагат съставните му части . За едни отново просто питка , а за други палачинка (арабска палачинка) . За съставки към дюнера спадат , зеле , маруля , домати , краствавици , лук , лют сос , чеснов сос , подправки , пържени картофи .

Препоръчана рецепта :

Пържени тиквички , със зеле и чеснов сос

Продукти :
1 брой тиквичка за пържене , 250 грама наразяно прясно зеле , чеснов сос

Начин на приготвяне :
Нарязвате тиквичката на крагли форми и пържите , отгоре поставяте зелето и заливата
със чесновия сос , сервира се със арабска палачинка