ТУРСКАТА КУХНЯ:картофена салата и пълнени картофи

ТУРСКАТА КУХНЯ 14/2011

Днес ще ви предложим два специалитета от турската кухня-картофена салата и пълнени картофи.

Изпратена 01.04.2011 14:00:53 UTC

Обновена 01.04.2011 14:00:53 UTC

Днес ще ви предложим два специалитета от турската кухня-картофена салата и пълнени картофи.

Но нека преди това кажем няколко думи за картофа-този ценен зеленчук, богат на нишесте и витамин С.

Родината на картофа е Южна Америка.Благодарение на испанските морски пътешествия през 1534 г. е пренесен в Европа.През 18 век картофът се отглежда масово в европейските страни.В Турция е пренесен през втората половина на века.Турците веднага оценяват качествата на този зеленчук, особено след като започват да изнамират свои оригинални рецепти за неговото приготовляване.

Днес картофът е широко разпространен у нас и е един от най-често употребяваните зеленчуци в турската кухня.От него се приготовляват салати, кюфтета, чорби и яхнии.Картофът се използва и като плънка за баници.

Сега ви предлагаме рецептата за картофена салата, която е турски специалитет.За шест порции са необходими следните продукти: килограм картофи, една голяма глава кромид лук и 3-4 стръка зелен лук, по-малко от половин кафена чаша зехтин, по-малко от половин кафена чаша оцет или лимонов сок, една чаена лъжичка червен пипер, една чаена лъжичка синап, по възможност една чаена лъжичка сумак / вид кисела подправка/, две чаени лъжички сол, 20 стръка магданоз, две варени яйца, няколко маслини, една-две зелени чушки.Повтаряме продуктите.

Приготовление: Измиваме и сваряваме картофите.Дали са се сварили добре ще разберем, като ги боднем с ножа.Трябва да внимаваме да не се разварят, което ще проличи от надигането на корите.След като се сварят, оставяме ги де изстинат.Започваме да ги белим, когато ръцете ни започнат да издържат на топлината.Горещите картофи не трябва да се белят под струя студена вода, за да не загубят вкусовите си качества. Нарязваме лука на кръгчета. Ако използваме кромид лук, преди това го стриваме с малко сол и го измиваме.В широка салатиера слагаме лука, зехтина, лимоновия сок или оцета, солта, червения пипер и синапа.Може да комбинираме поравно лимоновия сок и оцета.Разбъркваме добре така получения сос, след което нарязваме картофите на малки кубчета и слагаме в салатиерата.разбъркваме със соса, като внимаваме да не разваляме формата на кубчетата.Нарязваме на кръгчета сварените яйца и поставяме върху картофите.Измиваме магданоза, нарязваме го на ситно и заедно с нарязаните зелени чушки поръсваме върху салатата.Накрая слагаме маслините.Така приготвена салатата може да послужи като гарнитура при ястия с месо или риба.

А ето и рецептата за едно ястие с картофи, което се нарича картофена „отуртма”. То няма точен превод, но ще видите, че това всъщност е рецепта за пълнени картофи.

Необходими са следните продукти: 4 броя едри картофи или близо килограм, една чаша олио, една супена лъжица маргарин, две глави кромид лук със средна големина, 250 грама нетлъста кайма, една чаена лъжичка доматено пюре, малко чер пипер, едно яйце, една връзка магданоз, чаша и половина бульон или вода, два-три домата. Повтаряме продуктите:

Приготовление:

Обелваме картофите и разрязваме на две по ширина.Изрязваме леко заоблената част отдолу, за да могат да се поставят по-добре на дъното на тавата./ Оттук идва и названието отуртма” в смисъл на „седнали” картофи.

Издълбаваме леко вътрешната част на картофите с лъжичка.След това запържваме картофите около две минути в сгорещена мазнина, за да не се разварят при готвене.Нареждаме в тавата с издълбаната част нагоре.Слагаме в тавичка една лъжичка мазнина, в която запържваме лука 2 минути.Добавяме каймата и пържим още 4 минути.Прибавяме доматеното пюре, разбъркваме и снемаме от огъня.Слагаме солта, черния пипер, яйцето и нарязаните на дребно домати.Разбъркваме сместа и изсипваме в средата на картофите.Възможно е тя да прелее поради недостатъчното издълбаване на картофите.Върху този пълнеж от кайма поставяме нарязаните на кръгчета домати.Изсипваме в края на тавата бульон или вода и оставяме около половин час на среден огън. Ако прибавим при пърженето на каймата и чорбаджийски чушки, ястието ще стане още по-вкусно.По желание, освен чер пипер, може да се добави и червен пипер.Добър апетит.

ТРТ / Оох - ммм - Вкусните гозби !

Urfa Kebab, Çig Köfte

Текст Албена Шкодрова | Фотография Антони Георгиев

У всеки горе-долу запознат с турската кухня европеец, името на Шанлиурфа (в превод – Великолепната Урфа) незабавно събужда асоциация с урфа кебап – онзи чудно вкусен шиш от кайма, сервиран с много лук и печен на котлон домат, и с прословутия червен пипер от Урфа.

В действителност най-характерното ястие в града, обаче, е друго – чиг кьофте. Това е топка мляно, сурово овнешко месо – мюсюлманския аналог на татарско кюфте. През лятото, когато температурите в града се покачват до стойности, близки до тези в пустинята, изяждането на порция от тези кюфтета е като руска ролетка. Ястието обаче има по-безопасен, пържен вариант, при който каймата е оваляна в булгур.

Освен това в Урфа приготвят и един особен вид баклава – със сирене и мед. Тя или е създадена в резултат на традиционното съперничество със съседния град Газиантеп, където се приготвя прочутия твърд сладолед салеп дундурма, или е плод на самороден кулинарен гений. Каквато и да е истината, баклавата си струва да се опита.

Турция: от закусвалните на Одрин до чиг-кюфте в Урфа

Твърди се, че само в Турция, с многобройните й региони, се приготвят над 80 вида кюфтета. Единственото, което ги обединява е, че месото в тях е мляно и не е свинско.

Заедно с дюнер-закусвалните и шкембеджийниците, скарите са един от най-популярните видове ресторанти – от европейската част на Турция, чак до югоизточната й граница със Сирия.

Рецептите на приготвяне варират значително. В района между Одрин, Истанбул и Измир, например, човек може да яде чудно вкусна версия сочни кюфтета от агнешко, гарнирани с люти чушки, кълцан суров лук и печено парче домат. За разлика от американските, те никога не пристигат без хляб - дори когато човек си поръча само едно. Донякъде напомнят домашно приготвяните кюфтета на скара в България, но агнешкото месо ги прави с по-силен аромат.

Тези класически кюфтета са само темата, която е използвана като основа за неизчерпаеми вариации. Сред тях са Адана кюфте – изгарящо лютите кюфтаци, приготвяни в югоизточната част на страната, Измир кюфте – особено сочни, потопени в пръстена паница със сос, и още десетки видове, някои от които с поетични имена като
kadin budu (момичешки бедра) – панирани в яйце и запържени.

Една от най-радикалните рецепти е на чиг-кюфте, което се радва на голяма популярност в централните и югоизточни райони на Турция. Неговата особеност е, че се сервира сурово, което в горещия климат на места като Урфа не е опит за хора с нежни стомаси. Но приготвено добре, то е изключителен деликатес – прави се от най-финото телешко месо, смесено с булгур и подправки.

Ако някой има съмнения доколко турската кухня е повлияла на съседните народи, е достатъчно да проследи името на ястието: в България, Албания, Румъния и дори в Гърция името му е производна на турското
köfte.

Възможно е такава да е етимологията на кюфтетата в много страни от Близкия Изток, въпреки че този въпрос е спорен. Някои източници твърдят, че арабските страни са заели ястието от Отоманската империя, но други смятат, че то е разпространено от Персия, в чийто език
koofteh означава „бито месо” и произтича от koobidand, „бия”.'

balkantravellers

Турски питки (за дюнери)

5 ч.ч. брашно
1 кубче мая (2 пакетчета суха)
2 ч.л.сол
1 с.л. захар
2с.л. зехтин (олио)
250мл топла вода

Как да приготвим питките за дюнери?

  1. Размесете пресятото брашно, сухата мая, солта и захарта в купа. Добавете водата и зехтина.
  2. Месете до получаванетона гладко и еластично тесто.
  3. Разделете полученото тесто на 16 топки и ги оставете върху набрашнен плот да втасат за 20-30 мин.
  4. След като втасата, от всяка топка разточете питка с диаметър 15-18 см и около 5 мм дебелина.
  5. Ако искате питките да са по-дебели, оставете ги за около час покрити с чиста кърпа (да не мирише на омекотител и други такива) да бухнат.
  6. Изпечете ги в силна фурна (250 °C) за 8-10 минути докато се издуят и станат златисто-кафеви.
  7. Извадете ги и ги покрийте с кърпа.
gotvarstvo.georgievi.net

Kоприва с пролетни подправки

Продукти: половин килограм млада коприва, една връзка пресен зелен лук, половин чаена чаша ориз, една чаена лъжичка доматено пюре, една връзка магданоз, една връзка джоджен, 4-5 супени лъжици олио, сол. Начин на приготвяне: почистената и измита коприва се посолява и след един час се измива отново. Нарязва се на ситно заедно с лука и се задушава в олиото. Добавят се доматеното пюре, оризът и ситно нарязаните магданоз и джоджен. Ястието се залива с 2 чаени чаши гореща вода и се вари 20 минути. Поднася се студено с кисело мляко.( 19 - 25Март,Година:15,Брой:12,в."Заман")

Качамак на топки

Продукти: 750 г царевично брашно, 2,25 л вода, сол на вкус.

В тенджера се загрява до завиране подсолена вода. Тенджерата се сваля от огъня и в нея с шепи се сипва брашното на равномерен пласт, в който се правят няколко дупки със специална качамакова бъркалка или точилка. Варенето се извършва на слаб огън. Когато през дупките започне да клокочи, качамакът се разбърква леко и се оставя да поври още малко, а след това се сваля от огъня и се бърка с бъркалката, докато се получи еднородна гъста маса. Готовият качамак се изважда от съда с дървена лъжица, намокрена с вода, за да не полепва по нея, и се слага в тава, след което се завива, за да се задуши. Консумира се топъл с кисело мляко, петмез, тахан или мармалад от сливи. ( 5 -11 Февруари Година: 15, Брой: 6,вестник"Zaman")

Бяло сладко


  • 1 кг захар
  • 1 л вода
  • 1/2 бр. лимон
Водата и захарта се варят на тих огън, докато капка от сиропа сипана в студена вода не се разлее. Преди да се свали от огъня, се добавя сокът от лимона. Сместа се изсипва в широк съд и се бърка в една посока докато сместа се пресече и стане бяла и еднородна. Ако до 30 минути сладкото не побелее, отново се загрява и се бърка. Съхранява се в хладилник. Сервира се на лъжичка в чаша със студена вода.

Грис-халва - IV вид


  • 1 ч.ч. грис
  • 1/3 ч.ч. олио
За сиропа:
  • 1 и 1/2ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. вода
  • 70 г масло
За гарниране:
  • канела
  • смлени орехи
Гриса се слага в тава и се пържи в мазнината до златисто. Слага се маслото и щом се разтопи се залива с приготвения сироп. Оставя се 2-3 минути да ври на слаб котлон и тавата се покрива с капак. Когато халвата изстине се реже на ромбове и се сервира поръсена с канела или смлени орехи.

Гюзлеми


  • 600 г тесто за хляб
  • брашно
  • 40 г масло
  • сирене
Тестото се разделя на 6-8 топки, които се поръсват с брашно и се разточват на максимално тънка кора. Поръсват се с настъргано или ситно натрошено сирене и разтопеното масло. Корите се завиват, така че да станат с форма на квадрат и се оставят да престоят 5 минути. Пекат се на предварително затоплен сач, затоплена плоча на котлон или на силно загрят тиган с незалепващо покритие докато леко се зачервят. Сервират се топли.

Курабии със стафиди


  • 1 бр. яйце (не от хладилника)
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1/3 ч.ч. стафиди
  • 1 и 1/3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода
Замесва се меко тесто от всичките продукти. След като е готово тестото се разкъсва на топчици с диаметър 2-2.5 см. Всяка топка се оформя като пръчица и тази пръчица се оформя като геврече. Поставят се в тава, на дъното на която има хартия за печене или оризова хартия. Пекат се 25 минути на 170 С. Курабиите са чудесна закуска или допълнение за следобедното ви кафе.

Кюфтенца по Цариградски


  • 500 г кайма
  • 1 глава кромид
  • 5 бр. яйца
  • 500 г кисело мляко
  • чубрица
  • черен пипер
  • чесън
  • сол
  • олио
От каймата, ситно нарязания лук, 1 яйце и подправките се омесва смес за кюфтета. Оформят се малки топчета, които се изпържват в нагорещено олио. Нареждат се в тавичка и се заливат със смес от останалите разбити яйца, киселото мляко и чесън на вкус. Най-отгоре се залива с част от мазнината, с която са изпържени кюфтетата. Пече се в умерена фурна.

Патладжан кебап на Ками


  • 250 г кайма
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 3 бр. малки патладжани
  • 3-4 бр. големи домати
  • сол
Каймата се омесва със ситно нарязаният лук, чубрицата, кимиона и черният пипер. Патладжаните се нарязват на шайби, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият сок. Доматите се нарязват на щайби и се посоляват. От каймата се оформят малки кюфтенца и на дървени шишове се редят - патладжан, домат, кюфтенце - докато свършат продуктите. Слагат се в тава покрита с готварска хартия за печене или фолио и се пекат в загрята фурна на 250 С.

Може да не се слага хартия, а около шишовете да се наредят чушки, може и люти и домати, скилидки чесън.

Сусамки


  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. мед
  • 4 с.л. сусам
На не много силен огън се разтопяват медът и захарта, при непрекъснато бъркане. Прибавя се сусамът и се разбърква добре. Върху нестопяема и добре намазнена повърхност се изсипва сместа и с намокрена точилка се разточва на дебелина 1 см. Още топла, кората се реже на ромбчета.

Рамазан Татлъсъ (Сладкиш "Рамазан")

3 чашки ориз,4 чаши вода,4 чаши мляко,2 чашки захар,3 лъжици масло или маргарин,2 яйца,1 лъжичка сол

За сиропа:1 чаша захар,3/4 вода,1 лъжичка лимонов сок

***
Сваряваме ориза в 4 чаши вода,докато омекне.Изцеждаме и го пускаме във врялото мляко.Сипваме захарта,маслото и солта и оставяме всичко да ври на тих огън,докато се сгъсти.Сваляме тенджерата от огъня и когато млякото с ориза изстине,добавяме яйцата.Сипваме сместа в тавичка (на пласт около 2 пръста) и печем в умерена фурна до златисто.Нарязваме сладкиша на ромбчета и го оставяме да изстине.В това време сваряваме сиропа.Оставяме го да ври,докато се сгъсти и с врелия сироп поливаме сладкиша.Сервираме студен.

Шекибе Ямач

Turk news BG