Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.08.2008 13:42 - Турско кафе или виенски шницел
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 5933 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2008 18:13


Турско кафе или виенски шницел Владимир Игнатовски
image image      Този почти Хамлетов въпрос се бе изправил с цялата си сложност пред Европейската общност. Австрийците явно не бяха забравили, че турците на два пъти са били под стените на Виена и сега се опитаха да им препречат пътя към Брюксел. Макар кафето да се е превърнало в мода тъкмо след обсадата на Виена от войската на султана, австрийците са на мнение, че ако става дума за кафе, то за предпочитане си е виенското, а не турското кафе, а още по-добре - прочутият виенския шницел.
      Тази разходка из актуалната политическа ситуация в Европа около споровете дали да започнат преговори между ЕС и Турция не е случайна. В историята на кулинарията също ще открием и влиянието на политически противоречия, а промените във вкусовете и модите в кухнята говорят за отношенията между страните и народите. Така е и с виенския шницел, чудесен пример за активните връзки и взаимодействия между европейските народи, много преди въобще да се роди идеята за днешното европейско обединение. Защото, независимо от названието му, родина на виенския шницел всъщност не е Австрия, а съседна Италия. Там той се нарича "пиката ала миланезе", което ще рече шницел по милански или още "костолета ала миланезе", което е същото.
      Човекът, комуто австрийците дължат прочутото блюдо, се казва фелдмаршал Йозеф граф Радецки. Воювал успешно срещу турците и срещу Наполеон, а от 1831 до 1857 година главнокомандващ на австрийските войски в Северна Италия. Там той открил  нещо много вкусно. Веднага изпратил рецептата на главния императорски готвач, който я усъвършенствувал и след поредица експерименти в началото на миналото столетие тя се превърнала в онова, което днес присъства в менюто на всеки уважаващ се ресторант: шницелът по виенски.
    Жителите на Ломбардия и до сега настояват, че Радецки просто е откраднал рецептата, и че именно при тях е истинската родина на оригинала. И искрено съжаляват за изгубеното авторство. Но не са съвсем прави. Търсенето на корените на това изискано блюдо ни отвежда далеч назад в историята, за да ни подскаже, че "сблъсъкът на цивилизациите" в кухнята съществува далеч преди Самюъл Хънингтън. Византийският император Василий I бил голям чревоугодник, а разкошът на императорския двор достигал такива нечувани размери, че поднасяли приготвеното месо, увито в златен варак. Когато финансовото положение на Византия се влошило, златото изчезнало от императорската трапеза, а готвачите се опитали посредством панировката да постигнат същия златист цвят, но с далеч по-евтини средства. Така се родил прародителят на днешния виенски шницел, който по-късно по обиколни пътища достигнал Италия.
За да приготвите четири порции виенски шницел, са ви необходими:
image

Тайната на хубавия шницел е в добрата панировка, която трябва да е златиста и хрупкава.

ПРОДУКТИ: 1 кг телешко филе, 
1 яйце,
1 суп. л. сметана, 
1-2 суп. лъж. масло, 
сол, пипер, 
брашно, 
галета, 
олио,  
сок от лимон.

ПРИГОТВЯНЕ: 
Всяко парче от филето (около 250 гр.) начуквате добре (за предпочитане увито във фолио). Някои специалисти твърдят, че е хубаво с тънък нож да се направят разрези по краищата през няколко сантиметра. Поръсвате със сол и пипер. После овалвате месото първо в брашно, после в разбитото със сметана яйце, след това в галетата и го пържите в сгорещено олио, докато не добие знаменитият златист цвят. Леко разклащате тигана, така че панировката да стане с леко вълнообразна форма. Накрая добавяте маслото, поливате с него шницела. Преди поднасяне поръсвате с лимоновия сок. Това е. И ако смятате да участвате в някое от телевизионно състезание, докато ядете се опитвате да си спомните кой беше този Радецки: маршал, кораб, или марш от Щраус, и как така е "пристигнал със гръм"? И да не знаете отговора, това няма да намали удоволствието от изключителния вкус. 

Да ви е сладко!


Тагове:   шницел,


Гласувай:
0



1. geryordanova - Боя се, че аз лично не бих могла да ...
26.08.2008 14:16
Боя се, че аз лично не бих могла да избера между кафето и шницела. Имала съм удоволствието да опитам и двете в "настоящите" им родини.
Просто трябва да се опитат!
Бон апети!
Благодаря за вкусния постинг!
цитирай
2. gastronom - Гери,
26.08.2008 20:03
не съм имала твоето щастие, но прекрасно ги приготвяше и моя дядо Илия. И двете са несравними като удоволствие - всяко си има своето местенце и време!
Поздрави за теб, очаквам да споделиш и други интересни рецепти.
цитирай
3. cecobob - аз глаосувам и за двете
26.08.2008 20:11
а за времето съм съгласен. Първо шницела с бира,после кафето с цигарка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2359050
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11264