"Клас барбекю" - луксозната класа на турската кухня

В началото на март беше открита новата ВИП зала на турския ресторант "Клас барбекю" край Варна. Тя е е реплика на стила "Шехерезда".

Ресторант "Клас барбекю" край Варна със сигурност е най-луксозното място, за любителите на турската и ориенталската кухня. Той вече стана известен с вниманието към детайла, както в интериора, така в менюто си. В началото на март заведението откри и новата си зала, която е реплика на стила "Шехерезда".


Столовете и масите са позлатени, тапицериите са от светло розово кадифе, а мебелите - инкрустирани с безброй кристали. Пъстрата феерия на фенерите с цветно стъкло, която е запазена марка на заведението, тук е отстъпила място на тежък полилей, изработен също от кристал.


Менюто на ресторанта е кратко, но съдържателно и вкусно! Както във всеки уважаващ себе си турски ресторант и тук всичко е "кебап". Печените телешки, агнешки и пилешки меса са характерно овкусени и са приготвени върху жар на медно барбекю, около което се случва всичко важно в ресторанта.




"Клас-кебап" - специалитетът на заведението е вариант на познатия адана кебап от телешка или агнешка кайма. Някога тя е била "нанизвана" на сабя, вместо която сега се ползват специални плоски шишове. Кебапът е поднесен върху сос, приготвен от цедено кисело мляко и фино пюре от печен патладжан, в който не е останала нито една семка. От традиционните супи в "Клас барбекю" се поднасят само леща и таратор, но и те за достатъчни, за да ви изненадат с неочаквано приятни вкусове и аромати.


Салатите са  предимно от свежи продукти, щедро овкусени с екзотични подправки,а месата, с които работи кухнята - свежи и специално подбрани.


Клас барбекю предлага приготвени и изпечен на място хляб, а първи в класацията, разбира се, са "балон екмек" и няколко вида питки, печени на жар или в пещ. . Перла в короната обаче са десертите. Освен баклавите, които идват с няколко вида плънки основно от различни видове ядки, в "Клас барбекю" трябва непременно да питате и за печената стъргана дюля със захарен сироп и каймак. Приятна изненада е и сутляшът, който тук се приготвя също на фурна.


Винената листа на "Клас барбекю" предлага богат избор етикети от Новия и Стария свят, както и селекция от от най-добрите български изби. Цените на предлаганите вина се движат в средния и висок ценови диапазон, но винаги в оправдани от качеството граници. Ресторантът предлага и селекция от турски бири, както и известната Йени ракъ, поднесена в традиционен персонален охладител от кована мед.

Ключови думи към статията: